Dobbeltmoralsk

Hykleri er noe av det verste jeg vet. Du står der og roper ut til verden hva den gjør galt, og så går det én dag, og du gjør akkurat det samme.

Stå ved dine prinsipper. Stå opp for deg selv og kjemp en kamp. Hva gjør du for verden? Du boikotter H&M når du får vite at slitne, overarbeidede barn står bak plaggene deres, takket være en nyhetsreportasje som alle ser ut til å få med seg, mens du neste dag kjøper billigsko, produsert i Bangladesh. Disse skoene ble laget av de små hendene på ei jente på åtte år gammel jente, som jobber dobbelt så mange timer om dagen som deg selv, og med en dagslønn mindre enn det du får i timen.

Jeg har aldri sett så mye hykleri som etter at jeg ble veganer. Mennesker som til vanlig virker oppegående og oppriktig synpatiske, skuffer meg når de plutselig forsvarer tortur, vold, lidelse og voldtekt, som alle følger med oppdrett og slakt av dyr. Noen ganger blir jeg rett og slett paff av utsagnene jeg blir møtt av. Hvordan kan du si noe sånt? Jeg vil påstå at det verste ved å være veganer er all ondskapen du ser i menneskeheten. I vennene dine, kjæresten din og til og med familiemedlemmer. Ignoranse, ignoranse, ignoranse.

Og igjen, hykleriet. Jeg kan for eksempel nevne det nylige drapet på løven Cecil. Folk RASER. Én løve med et navn, og verden gråter. Mens neshorn og elefanter daglig blir skutt for at noen tullinger tror at hornene deres fungerer som viagra. Eller hva med Yulinfestivalen som hele verden opponerte mot og hatet Kina for.

Hvorfor er det ikke greit å behandle hunder på den måten, mens det samme skjer med millioner av griser, kyr og fugler hver eneste dag? For om kineserne har en teori om at økt adrenalin i dyret fra tortur gjør kjøttet mer smakfullt, praktiserer de vel ikke da den teorien på andre dyr som skal spises? Selvfølgelig skjer det. Men slikt blir det ingen blest om - for folk er speciesister; de verdsetter "søte, fluffy dyr med masse pels og små poter", mens andre dyr ikke betyr en dritt. Speciesisme er så hverdagslig og vanlig, at det er skammelig. Men like vanlig var rasisme om vi går noen år tilbake. Sexisme. Homofobi.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits