Sunne brownies? Klart du kan!

Jeg bakte en kake her om dagen, en browniekake med stpotet! Jeg har sett flere matbloggere bruke poteten i ulike oppskrifter, og har lenge nsket prve det ut selv. S da sskenbarnet mitt i gr skulle konfirmeres, tok jeg med meg denne veganske godsaken. Den ble faktisk overraskende god! Denne kaken ble s god at jeg har vanskelig for forst at den er sunn. S jeg spiste noen gediiiigne stykker

Det beste var at jeg fikk hele heelt for meg selv, haha.

Jeg kan godt legge ut oppskrift! Denne er jo perfekt for en hverdagslig vennekveld eller om du bare fr lyst p noe stt og godt.

Jeg elsker deg, banan

Bananen er en fantastisk frukt (eller br, for de som er ekstra nye). Er du klar over hvor mange bruksomrder bananen har? Her om dagen lagde jeg bananpannekaker, og i prinsippet besto disse kun av 3 ingredienser: bananer, havremel (vanlig havregryn som du knuser i blenderen) og potetmel (jeg tilsatte kardemomme for smakens del og litt natron for f dem s fluffy som mulig). Hvem trenger vel egg og melk?

Disse pannekakene ble kjempegode og de er s sunne som du kan f dem.

Bare mos bananene og miks de trre ingrediensene til du fr en ganske tykk rre, og stek dem p middels hy varme.

Jeg la annenhver pannekake med bananskiver, bringebr og lnnesirup.

Nr pannekaken begynner boble p oversiden, er den klar til bli snudd

Sunt, godt og mettende! For meg er det ingen frokost som slr en pannekakefrokost.

I dag var bananen igjen hovedingrediens i frokosten min - bananis!

Akkurat n er jeg hos mamma, og hun har en helt fantastisk kjkkenblender (som selvsagt aldri ble brukt fr jeg s den), og jeg ville teste dens kapasitet. Min egen blender en nemlig utrooolig drlig p knuse frossen frukt, s om denne ville gjre jobben lettere, hadde det varmet hjertet mitt. De tre frosne bananene var faktisk litt i tffeste laget for maskinen, men med litt tid og ganske mye soyamelk, ble resultatet en deilig, luftig og kremete bananis! Jeg hoppet av glede og tilsatte noen ferske blbr.

Aaaah det er s godt!

S elsk bananene dine. Bruk dem i frokostblandingen, i kakene dine, stek dem, bak dem, spis dem.

Akkurat n lager jeg en brownie med stpoteter som hovedingrediens. Det lukter deilig i hele huset, men den tar s lang tid steke, for det ble s mye kakedeig. Det er i anledning konfirmasjon at jeg lager denne, for jeg tviler p at det kommer til vre noen andre veganske kaker der. Jeg kan oppdatere dere p kaken i morgen, for da skal den toppes med en fudge av mrk sjokolade og dadler. Jeg legger ut oppskrift om den blir vellykket!

Godis

Jeg har lett etter melkefri ost i omtrent hver eneste store butikk i byen, men uten hell! Det eneste jeg kunne finne var noen smreoster p Meny og Coop Obs, men jeg m si jeg er overrasket over det drlige utvalget p disse butikkene. Jeg legger ogs merke til at svrt f butikker frer Anamma, som har mange veganske "kjtterstatninger" og at de heller frer Halsans Kk, som ofte har bde melk og egg i produktene sine - men gjett hva? Halsans Kk distrubitres av Nestl, og en s stor leverandr kan enkelt og greit kjpe ut andre leverandrer. Vedder p at det er grunnen til at det fins s f (veganske) produkter av Anamma, i vanlige dagligvarebutikker.

Jeg fant noe annet stas p Meny Solsiden da! De hadde kjempebra utvalg i melkefri is! Jeg har lest s mye bra om Valsois sin il gelato pinneis, s jeg kjpte med meg en boks, og da jeg smakte p den, tenkte jeg bare "HVEM TRENGER VEL MELK???". Den var kjempegod og minnet veldig om Royal-ispinnen med vaniljesmak. Denne ble en umiddelbar favoritt.

Men uansett: jeg visste at det skulle finnes en butikk i byen som frer masse vegansk mat og miljvennlige klr, og i gr bestemte jeg meg for sjekke den ut. Den heter Etikken og ligger i fjordgata.

Det frste jeg mtte da jeg kom inn, var masse kologisk te, korn og plegg. De hadde til og med mandelsmr og hasselnttsmr - som jeg har sett s mye av i forskjellige veganske oppskrifter p instagram! Haha jeg ble s glad. Men jeg var ute etter noe helt annet: vegansk ost. Og rundt et hjrne, i et kjleskap fant jeg det. De hadde mange forskjellige oster med alle slags smaker, men ikke den ene osten jeg hpet p finne - Cheezly Mozzarella. Jeg tok en annen revet ost som egnet seg som pizzatopping og satser p at den duger like bra! De hadde n ost fra cheezly da, en fast edamer, og den tok jeg med meg. I tillegg kjpte jeg noen rkte soyaplser som s skikkelig gode ut. Gleder meg til smake!

S jeg vil anbefale alle ta turen innom Etikken, du kommer garantert til finne noe du vil like!

Over til i dag - dagens frokost besto av en stooor smothie av 15 dadler, masse frosne jordbr og bringebr og 1 liter vann.Fremdeles stappmett!

17 mai

h jeg bare elsker 17. mai! Det er noe i luften denne dagen - jeg kan lukte vren, hre skarptrommen som gir meg lyst til masjere, og det flotteste av alt: folk er s glade! Overalt gr smilende mennesker rundt med nydelige bunader, kjoler og dresser.

Det ble ikke noe champagnefrokost p meg i r, jeg startet heller dagen med en deilig, stor stabel amerikanske pannekaker. Hvem trenger vel egg og melk? Disse ble kjempegode og fluffy uten. Lnnesirup m man ogs ha.

Videre dro thomas og jeg inn til byen ganske tidlig, for vi ville se lillessteren hans g i barnetoget - noe vi selvsagt gikk glipp av p sekundet. Det samme skjedde i fjor, hahah

Vi spiste pizza og burger p Tulla Fischer, og det gikk helt fint bestille en vegansk pizza, selv om jeg ble litt skuffet over at de har endret helt p menyen sin og det ikke gikk an f hvitlksolje istedet for tomatsaus p bunnen. Maten var helt grei, stemningen var selvsagt stresset, men vi hadde det koselig sammen den lille timen vi satt der.

De lagde pizzaen veldig enkel. Jeg spurte om de bare kunne pse p med alle grnnsakene de hadde, og joda, det skulle de f til - her er resultatet.

Etter det spaserte vi bare gjennom byen, spiste preis og s p russetoget og alle de forskjellige menneskene, fr vi dro hjem og slappet av etter en fin og lang dag.

Hadde du det fint p nasjonaldagen?

Har du bunad?

VEGAN CLUB SANDWICH

For to dager siden fikk jeg en intens craving ut av det bl - jeg bare MTTE ha club sandwich! Du vet, den deilige toasten du bestiller i syden med chips ved siden av?

Jeg tok saken til verks, og gikk i gang med lage min egen veganske versjon.

Eggfri majones har lenge sttt p handlelista uten ha havnet i kjleskapet, men heldigvis hadde jeg melkefri kremost tilgjengelig, s det fikk gjre susen.

Her er den enkle oppskriften min!

Du trenger:

2 brdskiver (jo hvitere brd, jo bedre)

1 tomat

Agurk

Salatblad

Lk

Oliven

Litt sort pepper

Melkefri kremost eller eggfri majones - sikkert deilig med begge deler!

Pommes frites - helst hjemmelaget

Begynn med riste brdskivene dine, enten i brdrister, i ovnen eller p panne og stek pommes fritesen din - jeg brukte bare en snn ekspresspakke som du steker p brett i ovnen, uten olje. Imens kutter du tomaten og litt agurk i skiver, nok til dekke hver brdskive. Finkutt lk og oliven, og se om toasten din n er klar.

Spre et tykt lag majones eller kremost p hvert brd, og str et generst lag med sort pepper, finhakket lk og oliven over (du kan ogs etter egen smak krydre med urter eller annet krydder ogs, men jeg var ute etter en veldig ren, enkel smak). Press agurskivene ned i massen p det ene brdet, og gjr det samme med tomaten p det andre. Legg salatbladet over skiven med agurk, og legg brdskiven med pleggsiden ned over tomatskiven. Skjr over skivene p tvers, s du fr to fine, like trekanter.

N er vel chipsen din ferdig, s den kan du dandere rundt toasten p tallerkenen.

Denne oppskriften her er veldig preget av oliven, s det er en forutsetning at du liker det, haha. Om ikke, kan du sikkert bruke soltrkede tomater i stedet! Eller bare slyfe olivenene og tilsette litt salt.

Lykke til!

Jeg har spist dette konstant i tre dager n (minus chipsen), det er s godt! Ahh gleder meg til lage det i morgen ogs, tihiihhhi

VERDENS SUNNESTE IS

Hei!

Jeg har ikke flt meg helt p topp i det siste, har absolutt null matlyst og har egentlig bare ligget i sengen i hele dag. Jeg spiste ikke noe srlig i gr heller, s jeg lurer p hva det er som gjr at ingenting frister.

Jeg fikk tvunget i meg et eple for noen timer siden, og det hjalp, for etterp fikk jeg kjempelyst p bananis!

Det er verdens enkleste og sunneste is, og i prinsippet trenger du kun n ingrediens, bananer. S kan man jo variere masse og tilsette annen frukt og br, kakao og vanilje.

Det er sre enkelt iallefall; du trenger kun skrelle 4 modne bananer; for s sette dem i fryseren over natten.

S bruker du enten en blender eller en stavmikser og moser de frosne bananene med 1/2 dl vann. Ikke overdriv med vannet, for da fr du en smoothie og ikke iskrem. Bruk den tiden du trenger p knuse bananene, det krever litt styrke og stapping fr du er i ml.

Jeg tilsatte noen frosne blbr helt i slutten. Den isen som var umulig f ut av blenderen, tilsatte jeg bare litt mer vann og en spisesje kakao, og vips - s hadde jeg sjokoladesaus i tillegg!

Denne isen er s god, full av smak og med en herlig konsistens - prv selv! N kan du trygt ha iskrem til frokost hver dag, uten fle deg drlig i ettertid.

Hvorfor drikker du kumelk?

Jeg s den nye reklamen fra Opplysningskontoret for meieriprodukter her om dagen. De har startet en ny kampanje som heter "3 om dagen", og gr ut p at man br f i seg tre porsjoner med meieriprodukt om dagen - for "sikre det anbefalte kalsiuminntaket i et ellers sunt og variert kosthold, og bidra med flere andre viktige nringsstoffer som kroppen trenger". Leser man videre p melk.no, kan man lese at det er mulig f i seg nok kalsium gjennom planteriket ogs, men da m man spise ufattelig mye! De hevder at du m spise 1,1 kg brokkoli for f i deg like mye kalsium som det er i 5 dl melk. En annen artikkel tar for seg den "store nringsmessige forskjellen" mellom kumelk og plantebasert melk, AKA den melken vegetarianere og veganere drikker - soyamelk, mandelmelk osv. Se her:



N var det like fr jeg satte havremelken min i halsen her. Opplysningskontoret hevder i bunn og grunn at vi mennesker er avhengige av kumelk, og at animalsk protein har flere positive faktorer enn vegetabilsk protein. De fronter en negativ holdning til veganisme, og lrer oss at det er vanskelig opprettholde en sunn kropp ved en vegansk livsstil. Fra barnehagealder lrer vi at vi trenger den livssviktige kalsiumen vi finner i melken. Vi synger "Kua mi, jeg takker deg" og fr melk til mltidene. S begynner vi p skolen der skolemelkordningen er raskt p banen, vi lper i Tinestafetten og mange er med p Tines fotballskole. Hvem sa reklame var ulovlig i skolen? Stafett og fotball er idrett - sunt, sosialt og populrt. P melkekartongene ser vi kjente indrettsutvere. Da m vel melk og aktivitet hre sammen?


Vi vet hva melk.no sier, men vi kan jo se hva forskningen sier. Og hva sier den? Den sier iallefall ingenting om at det er en forbindelse mellom inntak av meieriprodukter og mindre sjanse for benbrudd og osteoporose. Du kan lete s mye du vil, men du kommer ikke til finne en eneste studie som viser at et inntak av anbefalt meierikonsum frer til et sterkere skjelett, heller ikke ved kalsium i form av tabletter som kostholstilskudd viser til positive tall - du vil heller finne det motsatte! Du vil se at landene i verden som konsumerer mest melk, ogs er de landene med strst forekomst av osteoporose, og de landene som konsumerer minst, blant annet Peru, India, og Japan, har svrt lav forekomst av sykdommen. Melk.no kaller dette et paradoks og forsvarer statistikken med at gener, arbeidsforhold og bosted spiller inn, men jeg skal si deg grunnen, jeg!

For det frste, s hjelper det ikke at meieriprodukter har hyt innhold av kalsium, for kroppen klarer ikke ta til seg kalsiumet uten tilsvarende mengde magnesium! S for at du skal kunne ta til deg de 800mg med anbefalt mengde kalsium, trenger du 800mg med magnesium ogs - og det stemmer ikke med virkeligheten, hvor forholdet er 116mg kalsium mot 9mg magnesium per 100 gram i melk.

For det andre, s er proteiner syre, aminosyrer. I vrt vestlige samfunn hvor vi spiser dobbelt s mye kjtt enn det som er anbefalt og i tillegg hugger innp med proteinpulver og meieriprodukter, fr kroppen en kontinuerlig tilstrm av syrer som den selvsagt m nytralisere. Og hvordan nytraliserer kroppen aminosyrene? Jo, den skiller ut kalsium fra skjelettet. Dette tapte kalsiumet ville vanligvis kommet til rette igjen, men nr vi fr i oss s mye proteiner som vi gjr - mye mer enn hva vi trenger, s tappes skjelettet for masse og man vil til slutt bli beinskjr.

Den siste grunnen jeg velger ta med her, er ogs den mest penbare. Hvilken melk drakk du da du var nyfdt? Hvilken melk drikker hunder, hester, griser og rotter? De drikker sin egen arts melk. Og etter diealder, s slutter de - s hvorfor sluttet ikke du? Kumelk er ment for kalver - ikke mennesker (sjokk!!). Det er en grunn til at over 75% av verdens befolkning er laktoseintolerante, og det er fordi vi ikke er ment til drikke kumelk. Tenk p hvor mye puss og bakterier som finnes i melken - det er en grunn til at den begynner rtne etter bare noen timer i romtemperatur. Meieriindustrien er enorm, og det Opplysningskontoret for melk driver med er ren og skjr markedsfring! Gir det ikke mer mening drikke apemelk? Vi har da vel mye mer til felles med apene? Du er lrt opp til tro at du trenger kumelk, s derfor gir det mening. Falsk propaganda og hjernevasking.

Det var flott se at det fantes en del opplyste mennesker i kommentarfeltet p melk.no, iallefall. Melk.no svarte med den samme kommentaren ved omtrent alle konfrontasjoner de ble mtt...






kilder: http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium-full-story/

http://www.pcrm.org/health/diets/vegdiets/what-is-lactose-intolerance

http://matvaretabellen.no/skummet-melk-01.003

Drikker du kumelk? Tror du det er bra for deg?

Les mer i arkivet Mai 2015 April 2015 Mars 2015
hits